Podaj zbiór rozwiązań równania
Piotrek: Podaj zbiór rozwiązań równania 2x2(x2+5x+6)(2x−8)=0
12 cze 14:28
ZKS:
a * b * c = 0 ⇒ a = 0 ⋁ b = 0 ⋁ c = 0
12 cze 14:32
German: 2x²=5x
13 wrz 19:21
Min. Edukacji: Chyba zabłądziłeś German
13 wrz 19:53
0_0: Ale German ma odklejkę
14 wrz 20:52
0_0: ZKS ci dobrze napisał
Szukasz w każdym nawiasie osobno wartości x dla której cały nawias daje 0
14 wrz 20:54
0_0: Czyli 2x2 = 0 ⇔ x = 0
x2+5x+6 = 0 tutaj można delta albo pogrupować sobie x2+2x+3x+6 = (x+3)(x+2) ⇒ x = −3 ⋁ x = −2
2x−8 = 0 ⇔ x = 4
Czilli {−3, −2, 0, 4}
Miłej zabawy
14 wrz 21:03