Rozwiąż równanie
Wojtek2: Niech ktoś rzuci fachowym okiem czy dobrze robie ..
| | 3x−3 | |
no i 3 mnożę x−1 na krzyż i |
| i dalej nie wiem czy 2 razy 2 nawiasy  2x+2−2x−2 / |
| | x+1 | |
(x−1)*(x+1) w mianowniku
teraz daje wszystko na jednej kresce ułamkowej w mianowniku te 2 nawiasy (x−1)(x+1) których nie
ruszam tak wywnioskowałem z innych przykładów a góa 2x+3−3x+3−2x+2−2x−2 =0
i dalej −5x+5=0 no i równanie
−5x=−6 /:−5
−x=1,2 /:(−1)
x=−1,2
12 cze 14:22
Eta:
D= R|{−1,1}
(2x+3)(x+1)−3(x−1)= 2(x−1)(x+1)
2x
2+5x+3−3x+3= 2x
2−2
dokończ...... pamiętaj o dziedzinie
12 cze 14:31
Eta:
Odp: x= −4
spr:
| | −8+3 | | 3 | |
L= |
| − |
| =1+1= 2
|
| | −4−1 | | −4+1 | |
L=P
12 cze 14:35
Wojtek2: a nie czasem
2x2+2x+3x+3−3x+3−2x2−2 i to przez (x−1)(x+1) i dalej zostało mi 2x+4=0 no i równanie i x=−2
12 cze 14:54
Wojtek2: wymnożyłem ten nawias 2(x−1)(x+1) i wyszło mi tak 2x2+2x−2x−2x
No i dalej wynik sie zmienia wiec 2x2+2x+3x+3−3x+3−2x2−2x−2x−2x i to równa
−4x+4=0równanie −4x=−4/:4
−x=−1/:(−1)
x=1
Dobrze ?
12 cze 15:12
Wojtek2: up
12 cze 15:38
Wojtek2: Pomóżcie
12 cze 16:12
Anna: Tak, x= −1.
12 cze 16:14
Anna: 2x2+5x+3−3x+3 = 2x2−2 ⇒ 2x = −2 ⇒ x= −1
12 cze 16:16
Wojtek2: Dzięki

A mam jeszcze małą prośbę niech ktoś sprawdzi moje zadania...
12 cze 16:17
Eta:
Podałam poprawne rozwiązanie

2x
2+5x +3 −3x+3= 2x
2−2 => 2x=
−8 => x= −4
12 cze 16:53
Anna: 
Dzięki,
Eta. Jasne, że x= −4.
12 cze 16:56
Eta:
12 cze 16:57
12 cze 17:08
Anna: Nie, Wojtkuk2, źle postąpiłeś z liczbą 2.
| 2x+3 | | 3 | |
| − |
| = 2 /*(x−1)(x+1) |
| x−1 | | x+1 | |
(2x+3)(x+1)−3(x−1) = 2(x−1)(x+1)
2x
2+5x+3−3x+3= 2(x
2−1)
2x
2+2x+6=2x
2−2
2x = −8
x = −4
12 cze 17:18
Wojtek2: aha już wszystko wiem dziękuje

A reszta zadań jest dobrze

?
12 cze 17:20
Anna: 
Resztę masz w drugim poście.
12 cze 17:27