Wykonaj działania.
Justyna: Jutro mam poprawkę, a uczę się funkcji wymiernych czy ktoś rozwiąże ten przykład, bym mogła
poprawić swoje błędy?
−4x +12 x−3 powinno wyjść −3x −11
−−−−−− + −−−−−− −−−−−−−−
x −3 x+2 x+2
Niestety mi wychodzą głupoty...
12 cze 12:57
Eta:
D=R| {−2,3}
| −4(x−3) | | x−3 | | x−3 | | −4(x+2)+x−3 | |
| + |
| = −4 + |
| = |
| =
|
| x−3 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | −4x−8+x−3 | |
= |
| = ............ dokończ i otrzymasz poprawny wynik
|
| | x+2 | |
12 cze 13:10
Justyna: hmm, ale mianownik został skrócony ? bo nie wiem co się stało z x−3
12 cze 13:18
Eta:
jasne,że
| −4(x−3) | |
| = −4 .......... po uproszczeniu , i założeniu,że x≠ 3 |
| x−3 | |
12 cze 13:29
Justyna: aahaam, dziękuję ślicznie
12 cze 13:33