całki
Gosia: Jak obliczyć taką całkę ∫(lnx)2dx=
12 cze 12:55
Bogdan:
Dwa razy przez części:
∫ (lnx)
2 dx = x*(lnx)
2 − 2 ∫ lnx dx = x*(lnx)
2 − 2A
u = (lnx)
2 dv = dx
Całkę A = ∫ lnx dx rozwiązujemy też przez części w ten sam sposób, jak wyżej.
Spróbuj.
12 cze 13:02
Gosia: czyli ∫lnx dx=xlnx−x+c
12 cze 14:13
Bogdan:
Tak
12 cze 14:18
Gosia: a taka całka: ∫xe4x=
12 cze 15:14
Jack:
raz przez częsci...
12 cze 15:16
Gosia: czy wynik będzie taki:
xe4x−e4x/4+c
12 cze 15:18
Gosia:
12 cze 15:40
Strawberry: Tak, masz dobry wynik.
12 cze 15:42