równania
Krzysztofek: rozwiąż równanie
a) (4x − 1)2 − 4 = 0
12 cze 12:47
Bogdan:
Wskazówka.
Z wzoru skróconego mnożenia: a2 − b2 = (a − b)(a + b) otrzymujemy:
(4x − 1 − 2)(4x − 1 + 2) = 0
12 cze 12:51
ceaser I: Bogdan dlaczego akurat z tego wzorku ?
12 cze 13:45
ZKS:
A czemu nie? Przecież najszybciej będzie rozwiązać równanie korzystając z tego wzoru.
12 cze 13:47
Eta:
Dlatego,że to najprostsze rozwiązanie

2/ sposób: ( więcej obliczeń)
16x
2−8x+1−4=0
16x
2−8x −3=0 ..... licz deltę ........
12 cze 13:50