równanie okręgu, miejsce zerowe funkcji liniowej.
Golibroda: Proszę o pomoc w trzech zadaniach wraz z wyjasnieniem jak dojść do wyniku.
1.Punkt A=(0;−5) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Punkt S=(6;−5) jest środkiem
okręgu opisanego na trójkącie ABC. Znajdź równanie okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
2. Punkt M=(3;−7) należy do wykresu funkcji f(x)= ax − 4. Znajdź miejsce zerowe funkcji f. (Czy
tu wystarczy tylko podstawić dane punktu M ?)
3. Wskaż wzór funkcji, której wykres przecina oś OY w punkcie P=(0;−7):
A. f(x) = 49x2
B. f(x) = (x − 7)(x + 7)
C. f(x) = (x + 7)2
D. f(x) = 7x2 + 7
Z góry dziękuję za pomoc.
12 cze 12:39
Bogdan:
2. −7 = 3a − 4 ⇒ a = ...
ax − 4 = 0 ⇒ x = ...
3. Wstaw 0 do każdego wzoru
12 cze 12:50
Golibroda: Nie do końca rozumiem pierwsze.
12 cze 19:33
Golibroda: Ktoś mógłby jeszcze skonsultować?
12 cze 20:18