Stereometria. : (
Dżola: Pb ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 260cm2, a Pc wynosi 360cm2. Oblicz
objętość ostrosłupa.
12 cze 11:52
Eta:
Pomogę, cierpliwości ... rysuję
12 cze 12:09
Eta:

P
p= P
c− P
b= 360 −260= 100 => a
2= 100 =>
a= 10
20h
b=260 =>
hb= 13
Wyznacz z tw. Pitagorasa długość
H =........
dokończ ........
12 cze 12:18
Dżola: | | 4a * hb | |
Nie rozumiem: Pb = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
4, bo są cztery ściany, ale a * hb? Nie powinno byc |
| a * h? |
| | 2 | |
Bardzo proszę o wytłumaczenie : )
12 cze 13:47
Eta:
P
b= 4*P(jednej ściany)
| | 1 | | 4a*hb | |
Pb= 4* |
| *a*hb = |
| = 2a*hb |
| | 2 | | 2 | |
12 cze 13:54
Dżola: Aaa, matko! Jaki ze mnie głąb.
Serdecznie dziękuję. : )
12 cze 13:58