?
johny: ciąg o wyrazach (x2,x,3) jest artmetyczny.Wyznacz pierwszy i drugi wyraz tego ciągu.
11 cze 23:53
Anna: | | x2+3 | |
x= |
| ⇒ x2+3=2x, x2−2x+3=0 |
| | 2 | |
Δ=... , x
1= ... , x
2 = ...
12 cze 00:13
johny: czy moge prosic o pelne rozwiazaniebo nie bardzo rozumiem:(
12 cze 00:15
Anna: Niestety Δ<0, czyli taki ciąg arytmetyczny nie istnieje.
12 cze 00:15
johny: tez tak mi wychodzilo ale nie bylem pewny

dziekuje
12 cze 00:16
Anna: Samo równanie wzięłam z własności ciągu arytmetycznego:
12 cze 00:17
Anna:
12 cze 00:18