proszę o pomoc
xyz: rozkładam ten wielomian: x4−x3−x2−x−2
na czynniki i wychodzi mi coś takiego:
x(x(x(x−1)−1)−1)−2
a w odpowiedziach jest:
x−2)(x+1)(x2+1)
11 cze 22:36
Jack:
moze i dobrze masz, ale nie jest to rozkład na czynniki
11 cze 22:37
xyz: A co w takim razie?
11 cze 22:40
Jack:
rozkład na różnicę
11 cze 22:41
xyz: Jack udzielisz jakiejś wskazówki jak mam takie przykłady robić?
11 cze 22:42
Jack:
najlepiej albo to ładnie pogrupować albo znaleźć pierwiastek i dzielić korzystając z tw.
Bezouta
11 cze 22:45
Gustlik: Schematem Hornera będzie najszybciej:
1 −1 −1 −1 −2
1 1 0 −1 −2 −4
−1 1 −2 1 −2 0
Mamy (x+1)(x3−2x*2+x−2)
Wielomian z drugiego nawiasu można rozłożyć grupowaniem wyrazów:
(x3−2x*2+x−2)=x2(x−2)+(x−2)=(x−2)(x2+1)
Czyli
W(x)=(x+1)(x−2)(x2+1)
11 cze 23:07
xyz: Nie wiem gdzie robię błąd:
x4−x3−x2−x−2
x2(x2−1−x(x2+1)−2
x2(x−1)(x+1)−x(x2+1)−2
(x2−x−2)(x2−1)(x2+1)
x(x−1)−2(x2−1)(x2+1)
(x−1)(x−2)(x2−1)(x2+1)
(x−1)(x−2)(x−1)(x+1)(x2+1)
11 cze 23:40
Gustlik: Chłopie, nie męcz się z grupowaniem wyrazów, grupowanie jest dobre w zasadzie tylko przy
wielomianach trzeciego stopnia, i to tylko tam gdzie widać proporcje między współczynnikami,
wtedy wiadomo, jak tu pogrupować, np. ten wielomian z nawiasu. Proponuję schematem Hornera −
tu masz jego opis:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html . Szybka i skuteczna i najbardziej uniwersalna metoda − mozna nią
rozwiązać większość wielomianów, a na pewno takie, które mają całkowite lub wymierne
pierwiastki.
11 cze 23:47
xyz: Dzięki, schemat Hornera umiem stosować, ale chciałem na przekór spróbować innym sposobem i
sprawdzić czy mi się się uda
11 cze 23:51