matematykaszkolna.pl
Ilu uczniow robi to a ilu to itd itd bodzi: Witam, czy wie ktos jak zrobic taaakie zadakno ? W szkole liczacej 300 uczniow zorganizowano zawody lekkoatletyczne w 3 konkurencjach: biegach, rzutach i skokach. W kazdej konkurencji brala udzial taka samaliczba uczniow. Kazdy uczen bral udzial w przynajmniej jednej konkurencji. Polowa uczestnikow biegow, jedna trzecia uczestnikow skokow i jedna czwarta uczestnikow rzutow brala udzial w jednej tylko konkurencji. Ilu uczniow bralo udzial w poszczegolnych konkurencjach oraz ilu uczniow biegu bralo udzial w skokach, ilu w rzutach a ilu we wszystkich 3 konkurencjach? emotka
11 cze 22:27
b.: Tak, ja wiem emotka
11 cze 23:04
bodzi: a czy bys mi powiedzial/a prosze ^^?
11 cze 23:28
b.: rysuneknarysuj sobie diagram Venne'a (coś jak powyżej) w każdym kółku (dyscyplinie) jest tyle samo uczniów −− po x/
11 cze 23:33
b.: (c.d.) powiedzmy np. niebieski = biegi, to w niebieskim kółku to co jest poza pozostałymi dwoma to x/2 podobnie dla pozostałych zauważ, że np. x /2 (=to co w niebieskim poza pozostałymi) plus x (to co w czarnym) plus x (czerwone) daje razem wszystkich uczniów (300), + część wspólną czarnego i czerwonego możesz więc stąd wyrazić liczbę el. w części wspólnej czarnego i czerwonego poprzez x podobnie dla pozostałych 2 części wsp. i dalej można np. policzyć liczbę el. w części wsp. wszystkich kółek (spróbuj sama), a dalej już łatwo dokończyć...
11 cze 23:39
b.: pierwsze zdanie trochę niezrozumiałe, jeszcze raz: powiedzmy np. niebieski = biegi, wtedy to co jest w niebieskim kółku, ale poza pozostałymi dwoma to x/2
11 cze 23:40
bodzi: dziekowac ^^
12 cze 16:48
Baaasia : prosze o pomoc . w rozwiazaniu tego zadania . w Romb o kącie 60stopni wpisano kolo o polu S . Oblicz pole tego rąbu . ?
12 cze 21:22