Ilu uczniow robi to a ilu to itd itd
bodzi: Witam, czy wie ktos jak zrobic taaakie zadakno

?
W szkole liczacej 300 uczniow zorganizowano zawody lekkoatletyczne w 3 konkurencjach: biegach,
rzutach i skokach. W kazdej konkurencji brala udzial taka samaliczba uczniow. Kazdy uczen bral
udzial w przynajmniej jednej konkurencji. Polowa uczestnikow biegow, jedna trzecia uczestnikow
skokow i jedna czwarta uczestnikow rzutow brala udzial w jednej tylko konkurencji. Ilu uczniow
bralo udzial w poszczegolnych konkurencjach oraz ilu uczniow biegu bralo udzial w skokach, ilu
w rzutach a ilu we wszystkich 3 konkurencjach?
11 cze 22:27
b.: Tak, ja wiem
11 cze 23:04
bodzi: a czy bys mi powiedzial/a prosze ^^?
11 cze 23:28
b.:

narysuj sobie diagram Venne'a (coś jak powyżej)
w każdym kółku (dyscyplinie) jest tyle samo uczniów −− po x/
11 cze 23:33
b.: (c.d.)
powiedzmy np. niebieski = biegi, to w niebieskim kółku to co jest poza pozostałymi dwoma to x/2
podobnie dla pozostałych
zauważ, że np.
x /2 (=to co w niebieskim poza pozostałymi)
plus
x (to co w czarnym)
plus
x (czerwone)
daje razem wszystkich uczniów (300), + część wspólną czarnego i czerwonego
możesz więc stąd wyrazić liczbę el. w części wspólnej czarnego i czerwonego poprzez x
podobnie dla pozostałych 2 części wsp.
i dalej można np. policzyć liczbę el. w części wsp. wszystkich kółek (spróbuj sama), a dalej
już łatwo dokończyć...
11 cze 23:39
b.: pierwsze zdanie trochę niezrozumiałe, jeszcze raz:
powiedzmy np. niebieski = biegi, wtedy to co jest w niebieskim kółku, ale poza pozostałymi
dwoma to x/2
11 cze 23:40
bodzi: dziekowac ^^
12 cze 16:48
Baaasia : prosze o pomoc . w rozwiazaniu tego zadania .
w Romb o kącie 60stopni wpisano kolo o polu S . Oblicz pole tego rąbu . ?
12 cze 21:22