udowodnij z definicji ze liczba1/2 jest granica ciagu bardzo prosze o pomoc
Kasia: | | n3−3n2+5 | |
udowodnij z definicji ze liczba 1/2 jest granicą ciagu |
| |
| | 2n3+4n−1 | |
bardzo dziękuje za wszelką pomoc. doszłam do pewnego momentu ale potem poprostu nie umiem sobie
poradzić. Tzn dochodze do momentu gdzie już mam wyliczyć n i nie wychodzi mi to dobrze.
11 cze 22:12
Jack: | | n3−3n2+5 | | 1 | |
| |
| − |
| |<ε
|
| | 2n3+4n−1 | | 2 | |
| | n3−3n2+5 | | 1 | | n3−3n2+5−n3−2n+12 | |
| |
| − |
| |= |
| =
|
| | 2n3+4n−1 | | 2 | | 2n3+4n−1 | |
| | −3n2−2n+5,5 | | 3n2+2n−5,5 | |
=| |
| |=| |
| |<
|
| | 2n3+4n−1 | | 2n3+4n−1 | |
| | 3n2+6n | | 3n2+n2 | | 2 | |
<| |
| |<| |
| |= |
| <ε
|
| | 2n3+4n−1 | | 2n3 | | n | |
Szacowanie nie jest najlepsze ale zawsze...
11 cze 22:25
Kasia: dziękuje za odpowiedź
12 cze 12:11
Kasia: ale czy nie masz błędu
12 cze 12:12
Kasia: jak dla mnie masz źle uporządkowane. powinno być
12 cze 12:14
Kasia: czy mam racje? skoro tak to jak dalej zrobić
12 cze 12:16
Kasia: Bardzo proszę o pilną odpowiedź
12 cze 13:32
Kasia: Bardzo proszę o pilną odpowiedź
12 cze 13:33
Jack:
ten drugi ułamek który odejmuję będzie przemnożony przez −1/2 czyli będzie miał współczynniki
| | −n3−2n+0,5 | |
dwa razy mniejsze niż mianownik (czyli |
| ). |
| | 2n3+4n−1 | |
12 cze 14:25
Kasia: Dzięki wielkie

już to rozumiem
12 cze 19:23
olek: | | n−9 | |
wykaż z definicji, że granicą ciągu an= |
| jest liczba g= 0 |
| | n2+7n+11 | |
bardzo prosze o pomoc
9 mar 16:46