Punkty A=(-2,3) i B=(5,4) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwp
Michal: Punkty A=(−2,3) i B=(5,4) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej AB.
Wierzchołek C leży na osi OX. Oblicz współrzędne punktu C
11 cze 19:57
Bogdan:
C = (x, 0)
(−2 − x)2 + (3 − 0)2 = (5 − x)2 + (4 − 0)2
11 cze 20:03
Gustlik: Bogdan, a skąd wiesz, że |AC|=|BC|? Nic nie pisze w zadaniu, żeby był to trójkąt
równoramienny.
Ja bym to rozwiazał iloczynem skalarnym wektorów.
Wiadomo, że kąt C jest prosty, czyli wektor CA
→ jest prostopadły do CB
→.
Liczę współrzędne wektorów CA
→ i CB
→:
CA
→=[−2−x, 3−0]=[−2−x, 3]
CB
→=[5−x, 4−0]=[5−x, 4]
Korzystam ze wzoru na iloczyn skalarny:
u
→*v*→=u
xv
x+u
yv
y
CA
→*CB
→=(−2−x)(5−x)+3*4=−10+2x−5x+x
2+12=x
2−3x+2
Warunek prostopadłosci wektorów: iloczyn skalarny = 0.
x
2−3x+2=0
Δ=9−4*1*2=9−8=1
√Δ=1
Zatem są dwa rozwiązania: C
1=(1, 0), lub C
2=(2, 0).
11 cze 23:19
Bogdan:

Tak, masz rację
Gustliku, brak w zadaniu informacji o tym, że |AC| = |BC|.
Proponuję więc takie rozwiązanie:
C = (x, 0),
| | −3 | |
prosta zawierająca punkty A i C k1: y = a1x + b1, a1 = |
| , |
| | x + 2 | |
| | −4 | |
prosta zawierająca punkty B i C k2: y = aax + ba, a2 = |
| , |
| | x − 5 | |
| | −3 | | −4 | |
k1⊥k2 ⇒ a1 * a2 = −1 ⇒ |
| * |
| = −1 ⇒ x2 − 3x + 2 = 0 |
| | x + 2 | | x − 5 | |
Stąd x = 1 lub x = 2
11 cze 23:50
Gustlik: Też dobry i szybki sposób. Niemniej ja dużo staram się rozwiazywac zadań z geometrii
analitycznej wektorami, bo jakiś za przeproszeniem debil z MEN wycofał je z podstaw, a
rachunek wektorowy jest bardzo prosty i znacznie przyspiesza rozwiązywanie tego typu zadań,
dlatego ja pokazuję te metody, abu uczniowie się z nimi zapoznali, bo na maturze liczy się
poprawność rozwiązania, a wybór metody to sprawa ucznia, można nawet użyć całek i pochodnych
funkcji, jeżeli uczeń je zna, ważne jest tylko, żeby nie było błędu. Dlatego pokazuję metody
proste i szybkie nie bacząc na to, czy są w programie podstawowym czy rozszerzonym, zwlaszcza
że na podstawach wiele zadań robi się dłuższymi metodami, niż na rozszerzeniu. Pozdrawiam.
11 cze 23:58