Wyznacz współrzędne środka i długość promienia o okręgu o równaniu ;
Nithus: Wyznacz współrzędne środka i długość promienia okręgu o równaniu : x2+y2+6x−8y+5=0
11 cze 18:58
Bogdan:
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
| | −a | | −b | |
Środek S = (x0, y0), x0 = |
| , y0 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Długość promienia r =
√ x02 + y02 − c
11 cze 19:28
Nithus: wielkie dzięki
11 cze 19:35
Gustlik: Bogdan, chciałem to rozwiązać, ale byłeś szybszy, my chyba dwaj robimy tego typu zadania
normalną metodą, inni to się męczą wzorami skróconego mnożenia. Pozdrawiam
11 cze 23:25
Bogdan:
Pozdrawiam Ciebie także
Gustliku
11 cze 23:29
11 cze 23:50