Zapisz w postaci jednej potęgi równania oblicz
Wojtek: Zapisz w postaci jednej potęgi.
2
1/2 * (1/2)
−2/3 * (1/4)
−1/4 kreska ułamkowa licznik
4
−1 *
√8 mianownik
oblicz:
licznik: 6* 4
−1 +(1/2)
2 +(2/3)
−2
mianownik: 2
−2 − (4/5)
−1
Rozwiąż równania:
a)(1/3)
−x
2+5x−9 =27
b)(1/125)
x = 25
x+1 * 5
4−x
z góry dzięki
11 cze 18:36
Wojtek: w tym zadaniu rozwiąż równanie to zrobić takie niby założenie Δ

i co dalej bo wyjdzie mi x1
i x2 ..
Reszty zadań nie dam rady nie trybie o co chodzi.. nie mam podobnych zadań żeby sie na nich
posiłkować.
11 cze 19:58
Wojtek: 3. to chyba jakieś równanie wykładnicze
11 cze 20:04
Wojtek: zrobiłem jedno równanie B)
wynik wyszedł 1.
(1/125)x = 25x+1 * 54−x
i teraz nie pamiętam jak sie robiło 1/125 (125)−1 ?
Tak więc zrobiłem to tak:
(1/125)−x =(52)x+1 * (51)4−x
(125)−x=52x+2 * 54−x
(53)−x = 52x+2 *54−x
5−3=52x−2−4+x
5−3=53x−6
−3=3x−6
−3=−3 /:−3
x=1
Dobrze ? xD
11 cze 20:24
11 cze 22:09
12 cze 10:19
Wojtek: Sprawdzi ktoś
12 cze 13:52
Wojtek2: up
12 cze 16:17
Anna: Piszę.
12 cze 16:26
Anna: Równania:
−x
2+5x−9= −3
−x
2+5x−6=0
x
2−5x+6=0
Δ=1, x+1=3, x
2=2
12 cze 16:30
Wojtek2: aa rozumiem zmiana znaków ... xD
12 cze 16:33
Anna: | | 1 | |
5b) ( |
| )x = 25x+1*54−x |
| | 125 | |
125
−x = 5
2x+2*5
4−x
5
−3x= 5
x+6
| | 3 | |
−3x = x+6 ⇒−4x = 6 ⇒ x = − |
| |
| | 2 | |
12 cze 16:33
Anna: Zad. 1.
| | 213*223*(2−2)−14 | |
= |
| = |
| | 2−2*812 | |
| | 2*212 | | 232 | |
= |
| = |
| = |
| | 2−2*232 | | 2−2*232 | |
= 2
2=4
12 cze 16:48
12 cze 16:52
Anna: W liczniku zmieniłeś teraz treść (na początku), a po drugie , ostatnie działanie wykonałeś źle.
Sprawdź. (dzieląc potęgi − wykładniki odejmujemy).
12 cze 17:25
Wojtek2: Faktycznie...

Dziękuje za pomoc
12 cze 17:29
Anna:
12 cze 17:29
sexi: siemka
24 wrz 19:47