Twierdzenie Talesa
Pati: Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach 60m, 60m i 40m podzielono na dwie części o
równych polach płotem równoległym do boku długości 40m. Oblicz z dokładnością do 1m obwód
każdej z nowo powstałych działek.
Zupełnie nie wiem jak to obliczyć.
11 cze 18:16
think:

wysokość z tw. Pitagorasa
h
2 + 20
2 = 60
2
h
2 = 3200
h = 40
√2
pola są równe, więc
a + b = 40
√2
| 20 | | 40√2 | |
| = |
| /*ta proporcja wynika z tw. Talesa/ |
| x | | a | |
rozwiąż ten układ równań, a resztę jakoś już wyznaczysz, na ogół z tw. Pitagorasa
11 cze 20:57
think: no tak znowu źle zapisałam

sierota
nie oznaczyłam na rysunku a to wysokość trapezu po podziale trójkąta a b to wysokość mniejszego
trójkąta.
11 cze 21:12
think: ale takie brzydkie liczby wychodzą, że zaczynam podejrzewać, że coś jest źle
11 cze 21:20
Bogdan:

Pole trójkąta DEC jest równe P.
Pole czworokąta ABED jest równe P.
Pole trójkąta ABC jest równe 2P.
k − skala podobieństwa trójkątów ABC i DEC.
| PABC | | 2P | |
| = |
| = 2 = k2 ⇒ k = √2 |
| PDEC | | P | |
11 cze 21:37