Planimeria (punkty, proste, układy równań)
Aga: Cześć

Mimo, że jest już blisko do końca roku to ja borykam się z trudnym zadaniem z matmy

Mam nadzieje, że mi pomożecie.
Punkty: A=(−1,6) i B=(3, −2) to wierzchołki trójkąta, a punkt M=(0, −1) to punkt przecięcia się
wysokości trójkąta.
a) Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie
b) Oblicz pole tego trójkąta
c) Napisz równanie stycznej do okręgu i prostopadłej do prostej x + y + 6 = 0
Punkt C już mam C=(−3, −4) i pole również (30 j2), ale jak dojść do równania okręgu i stycznej
do podanej prostej ?