bardzo proszę o pomoc logarytmy i funkcja wykładnicza
zbk: 1.√xlog3 x−2=81
2.wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których równanie 9x + (p+1)3x + px − 1 =0 ma
dokładnie jedno rozwiązanie
3.oblicz 2log4 15 +3
11 cze 17:48
Godzio:
Popraw zapis 2 zadania,
Zad. 3
2log415 + 3 = 2log415 * 23 = (41/2)log415 * 8 = 4log4√15 * 8 =
= 8√15
11 cze 17:58
zbk: wielkie dzieki a co jest zle z tym drugim? patrze w zeszyt i wszystko tak samo
11 cze 21:25
Eta:
1/ x >0
logarytmujemy obustronnie logarytmem o podstawie 3
(log
3x − 2)*log
3√x= log
381
podstaw
log
3x= t
(t−2)*t= 8
t
2−2t+8=0 ............ dokończ wyznacz t i następnie x
11 cze 22:16