długość boków trójkąta
roman: Długość boków trójkąta są równe 3, 5, 2√7
a) określ rodzaj trójkąta ze względu na kąty
b) oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
11 cze 17:33
11 cze 17:34
ICSP: twierdzenie sinusów i cosinusów.
Cosinusami sprawdzasz jaki to jest trójkąt. Jeżeli cos kata naprzeciw najdłuższego boku będzie
ujemny znaczy to że trójkąt jest rozwartokątny.
11 cze 18:09
roman: nie wiem czy dobrze to zrobilem

najdluzszy bok wyszedl mi 2
√7 , oznaczyłem go jako a, pozostale boki b i c.
obliczylem cosy ze wzoru a
2 + b
2 − c
2 / 2ab, wynik w przyblizeniu 0,15. cosB 0,04.
Jeśli to jest poprawne rozwiązanie to jest to trójkąt ostrokątny ?
11 cze 18:26
ICSP: boki :
3 = 3
5 = 5
2√7 ≈ 5,29175026
32 + 52 − 2 * 3 * 5 * cosy = 4 * 7
9 + 25 − 30cosy = 28
−30cosy = −6
cosy = 0,2
czyli jest ostrokątny.
11 cze 18:35
ICSP: masz do tego odpowiedzi? Mi promień wyszedł dziwny:
11 cze 18:42
ICSP: przepraszam 1 w mianowniku zgubiłem
11 cze 18:46
roman: Niestety nie, a z jakiego wzoru obliczyłeś promień ?
11 cze 18:48
ICSP: z takiego:
| | a | | b | | c | |
2R = |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
Niestety nie odnosi się do tego że źle policzyłem czy do tego że nie masz odpowiedzi?
11 cze 18:49
roman: że nie mam odpowiedzi, a można skorzystać np. z P = p * r gdzie p jest polowa obwodu trojkata?
11 cze 18:54
ICSP: można

ale skoro już liczyłeś tego cosinusa to go wykorzystaj. Właśnie tak są układane
zadania.
11 cze 18:56
ICSP: No i oczywiście trzeba jeszcze wiedzieć że wzór P = pr odnosi się do okręgu wpisanego w trójkąt
a nie do opisanego.
11 cze 18:57
Bogdan:

a
2 + b
2 > c
2 to trójkąt ostrokątny
a
2 + b
2 = c
2 to trójkąt prostokątny
a
+ b
2 < c
2 to trójkąt rozwartokątny
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 3, b = 5, c = 2
√7,
| | 1 | |
p = |
| (3 + 5 + 2√7 = 4 + √7, p−a = √7 + 1, p−b = √7 − 1, p−c = 4 − √7 |
| | 2 | |
Pole trójkąta z wzoru Herona: P
Δ =
√ p*(p − a)*(p − b)*(p − c) =
√9 * 6 = 3
√6
| | a*b*c | |
Długość promienia okręgu opisanego R = |
| |
| | 4*PΔ | |
11 cze 19:26