Równania i nierównosci potęgowe
Maciek: 1.Rozwiąż równianie:
a) (2+√3)x + (2−√3)x = 4
2.Rozwiąż nierówność:
a) 22x + 10x > 6x + 15x
b) 6x − 3*5x < 10x − 3x+1
c)10x−4*5x < 125*2x−500
Proszę o pomoc,gdyż nawet nie mam pomysłu na rozwiązanie zadań.
11 cze 17:05
Vizer: | 1 | |
W pierwszym należy zauważyć, że (2+√3)x= |
| . Potem wstawiamy pomocniczą t i |
| (2−√3)x | |
liczymy pamiętając o założeniach.
11 cze 18:04
maciek: odświeżam bo nie wiem jak zrobić zad 2
12 cze 11:27
ZKS:
c)
10x − 4 * 5x < 125 * 2x − 500
2x * 5x − 4 * 5x − 125* 2x + 500 < 0
5x(2x − 4) − 125(2x − 4) < 0
(2x − 4)(5x − 125) < 0
2x = 4 5x = 125
x = 2 x = 3
x∊(2,3)
Zrób pozostałe podobnie.
12 cze 15:02
Agata: Prosze o pomoc rozwiązania :
| 3x−1 | | x+4 | | 5x−11 | |
a) |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 4 | |
b) x − (x−1)
2 = (x−1)(1−x)
c) 5x−2(2(3x−1)−3x)= 1 −6x
d) 5(x+1) − 6(2x+2)=2(5x+5)
Rozwiąż nierówność:
b)
√3 (x−1)≥
√12x
c) 10(3x−6)−5(x−2)≤ 2(4x−8)
d) (
√3 −x)(
√3 +x) < 4−(
√3 −x)
2
13 gru 16:53