Pilne zadanka powtorzeniowe. Z gory dziekuje za rowiązania.
kasien94: 1. Wyznacz wspólczynniki a, b, c funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +bx+c jesli wiadomo ze dla x=3
przyjmuje ona wartość najmniejsza równą −4, a dla x=6 przyjmuje wartośc 5.
2. Dlaczego osia symetrii wykresu funkcji y= (x+5)(−x−3)jest x = −4?
3. Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x1 = 1, x2 = −2 może mieć wzór:
a. y= −5(x+1)(x−2) b. y= −5(x−1)(x−2)
c. y= −5(x+1)(x+2) d. y=−5(x−1)(x+2)
4. Dlaczego największa wartość funkcji y= −xkwadrat −2x+3 w przedziale <−2,2> jest równa 4 ?
5. Jakie pierwiastki ma funkcja y = − x kwadrat −7x −12?
11 cze 16:24
ICSP: −x−3 = −(x+3)
y = −(x+5)(x+3) z tej postaci odczytujemy miejsca zerowe: x
1 = −5, x
w = −3
oś symetrii paraboli jest to prosta pionowa przechodząca przez wierzchołek. Takie prostej mają
równania:
x = coś w przypadku funkcji kwadratowej x to x
w
wzór na oś symetrii w funkcji kwadratowej to
odp. x = −4
11 cze 16:26
ICSP: 3 D
11 cze 16:26
ICSP: −x
2 − 2x + 3
Sprawdzamy ze x
w należy do rozpatrywanego przedziału.
gdy a<0 funkcja przyjmuje największą wartość w odciętej wierzchołka
y
w = 4
11 cze 16:29
ICSP: minusa zgubiłem...
xw = −1
yw= 4
11 cze 16:30
ICSP: −x2 −7x − 12 =−(x2 + 7x + 12)
I sposób
Δ = 49 − 48 = 1
√Δ = 1
x1 = −4
x2 = −3
II sposób(wzory Vieta)
x1 + x2 = −7
x1 * x2 = 12
Na oko widać ze rozwiązaniem tego układu równań są liczby
x1 = −3
x2 = −4
lub na odwrót.
III sposób
przypomnę wzór funkcji
x2 + 7x + 12 = 0
x2 + 7x + 12 = x2 + 4x + 3x + 12 = x(x+4) + 3(x+4) = (x+3)(x+4)
(x+3)(x+4) = 0 ⇔ x = −3 v x = −4
11 cze 16:35
kasien94: dlaczego wzor na os symetrii jest (x1+x2):2? Przecież xw= −b : 2a ale znowu jak tak obliczam to
wychodzi mi 1. (x1+x2):2 jet więc raczej dobre.
11 cze 16:50
ICSP: y = (x+5)(−x−3) = −(x+5)(x+3)
Szukamy pierwiastków
y = 0
(x+5)(x+3) = 0
x = −5 v x = −3
x
1 = −5
x
2 = −3
| | x1 + x2 | | −5−3 | |
xw = oś symetrii = |
| = |
| = −4 |
| | 2 | | 2 | |
od x = −4
11 cze 16:52
kasien94: Dziękuję

a to 1 i 3 jak je rozwiazać?Będę się czuła wdzięczna
11 cze 17:00
ICSP: pierwsze masz w innym poście. Drugie z postaci iloczynowej. Podałem nawet odp. D.
11 cze 17:01
kasien94: A faktycznie.Dzięki. Pozdrawiam. Miłego weekendu.
11 cze 17:03
ICSP: To my mamy weekend
11 cze 17:04
kasien94: Wszyscy mają weekend
11 cze 17:06