zadanie z funkcji kwadratowej. Pilne!!
kasien94: Wyznacz wspólczynniki a, b, c funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +bx+c jesli wiadomo ze dla x=3
przyjmuje ona wartość najmniejsza równą −4, a dla x=6 przyjmuje wartośc 5.
11 cze 16:17
Nie jestem mądry: Układ równań:
9a+3b+c= −4
36a+6b+c= 5
11 cze 16:22
ICSP: xw = 3
yw = −4
P(6;5)
y = a(x−3)2 −4
5 = a(6−3)2 −4
9 = 9a
a = 1
y = (x−3)2 − 4
y = x2 − 6x + 9 − 4 = x2 − 6x + 5 . Odczytaj sobie teraz te współczynniki.
11 cze 16:22
ICSP: Nie jestem mądry

Trzy niewiadome − trzy układy równań

Chyba ze jedna to parametr.
Pozdrawiam/
11 cze 16:23