Kasia: a. x
2−3x−28 = 0
Δ = 3
2 −4*1*(−28)
Δ = 9 + 112
Δ = 121
√Δ = 11
x∊ {−7,5;4}
spróbuj zrobić analogicznie b.
w przypadku podpunktu c, najpierw robisz tak jakby to była równość ( pamiętając, że po jednej
stronie musisz mieć 0)
tak więc x
2+3x − 4 = 0
mając już pierwiastki równania ( miejsca zerowe) rysujesz sobie wykres, zaznaczasz miejsca
zerowe, rysujesz ramiona w góre ( w tym przypadku ponieważ a, czyli tutaj 1 jest liczbą
większą od 0 ) i odczytujesz gdzie x jest
większe od 0.
poradzisz sobie?