pomocyyyy
Asia: W skarz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu y=4x−2
11 cze 11:00
ICSP: szukaj prostej y = 4x +coś
11 cze 11:09
mcolka: Równanie prostej y =ax +b
Prosta równoległa ma taki sam wspólczynnik kierunkowy do danej ( w Twoim przypadku a=4 )....
zmieniasz jedynie b.....
Mam nadzieję, ze dasz radę....
11 cze 11:09
calk: dwie proste : y=a1x+b i y=a2x+b2 są do siebie równoległe wtw gdy a1=a2.
zatem prosta równoległa do danej będzie miała wzór:
y=4x+b2, b2 − dowolne
11 cze 11:11