Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
Draken: Witam!
Móglby mi ktoś pomoc z takim zadaniem:
Rozłóż wielomian na czynniki wiedząc, że jeden z jego pierwiastków jest WYMIERNY, ale NIE
CAŁKOWITY.
W(z)=2z
3−z
2−2z+6
Pomocy! Nienawidzę zadań z wielomianami

!
11 cze 08:02
11 cze 08:03
Draken: Kurcze... hm... ja znam wzoru i znam te twierdzenia. Tylko ze to strasznie długo zajmuje, w tym
konkretnym przypadku wchodzę w grę dzielniki 2 (1,−1, 2, −2) oraz 6 (1,−1,2,−2,3,−3) a to
będzie bardzo żmudne, żeby rozpisać.
Nie w tym przykładzie nic, co mi umyka na zasadzie − jedno spojrzenie i wiadomo co można
wyłączyc? Bo zazwyczaj gubię się na takich prostych rzeczach.
11 cze 08:13
Draken: up up up
12 cze 13:52
ICSP: down down down
12 cze 13:57
ICSP: | | 3 | |
pierwiastek rzeczywisty to − |
| |
| | 2 | |
ponieważ równanie wygląda mi na zespolone to pierwiastki zespolone to:
1−i
1+i
Jeżeli jesteś w liceum pierwiastki zespolone ciebie nie interesują.
12 cze 13:59
ZKS:
W(z) = 2z3 + 3z2 − 4z2 − 6z + 4z + 6
W(z) = z2(2z + 3) − 2z(2z + 3) + 2(z + 3)
W(z) = (2z + 3)(z2 − 2z + 2)
12 cze 14:12
Eta:
| | 3 | | 27 | | 9 | |
W( − |
| )= −2* |
| − |
| +3+6= −9+9=0
|
| | 2 | | 8 | | 4 | |
dzieląc W(z) przez (z+1,5) otrzymasz
W(z)=(z+1,5)( 2z
2−4z+4)= 2(z+1,5)(z
2−2z+2)
12 cze 14:13
Eta:
po wymnożeniu przez 2
= (2z+3)(z
2−2z+2) ......jak podał
ZKS
12 cze 14:15
ZKS:
Na samym końcu walnąłem chochlika niestety nie 2(z + 3) tylko 2(2z + 3) zjadła mi się
2.
12 cze 14:19