wielomany
Kleopatra999: Znajdź te wartości współczennika b,dla których wielomian W(x)=(x−2)(x2+2x+c) ma 3 różne
pierwiastki?
11 cze 00:39
Kleopatra999:
11 cze 01:10
Anna: x1= 2, zatem z równania x2+2x+c=0 musimy otrzymać 2 inne pierwiastki, zatem musi być
Δ>0
Δ=4−4c, czyli 4−4c>0, ⇒ c<1
11 cze 01:18
Anna: Wszystko jasne?,( bo idę spać).
11 cze 01:27
Jack:
...ponadto żaden z tych pierw. nie może być już równy 2, czyli c≠−8.
11 cze 01:28
Anna: Dzięki
Jack, słusznie. Zapomniałam dodać.
11 cze 01:30
Jack:
późna pora...
11 cze 01:31
Anna: z pewnością ...

Dobrej nocy

!
11 cze 01:33
Jack:
dobranoc!
11 cze 01:49