Zapisz w postaci przedziałów liczbowych zbiory A, B, A suma B oraz B - A.
Mateusz: Zapisz w postaci przedziałów liczbowych zbiory A, B, A suma B oraz B - A.
A={x: |x+2|<3}
B={x: (2x-1)3≤8x3-13x2+6x+3}
2 mar 23:24
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:26
tiki:
A : x+2 <3 i x+2 > -3
x < 1 i x > - 5
x€( -5, 1)
B: 8x3 - 12x2 + 6x -1 ≤ 8x3 - 13x2 +6x +3
x2 - 4 ≤ 0
( x -2)(x +2) ≤0
x€< - 2, 2>
AU B = (-5,2>
B - A = (<1, 2>
2 mar 23:31
tiki:
B - A = <1, 2>
2 mar 23:32
Basia:
|x+2|<3 ⇔ -3 < x+2 < 3
x+2 > -3 i x+2 < 3
x > -5 i x < 1
A = (-5;1)
------------------------
(2x-1)3 ≤ 8x3 - 13x2 + 6x + 3
8x3 - 12x2 + 6x - 1 ≤ 8x3 - 13x2 + 6x + 3
x2 - 4 ≤ 0
(x-2)(x+2)≤0
[ x-2≥0 i x+2≤0 ] lub [ x-2≤0 i x+2≥0 ]
[ x≥2 i x≤ -2 ] lub [ x≤2 i x≥ -2 ]
niemożliwe lub [ x≥-2 i x≤2 ]
x ≥ -2 i x ≤ 2
B = <-2;2>
-----------------------------------
AuB = (-5; 2>
B\A = <1;2>
2 mar 23:32
Mateusz: dziękuję
2 mar 23:45