F.Trygonometryczne --- Proszę o pomoc :)
Paffuk: Proszę o pomoc, i to jak bardzo

Oblicz wartość wyrażenia:
a). 5sin π/3 * tg 8π/3
Zacząłem tak: ... = 5 sin
√3/2 * tg 480 stopni =....no i nie wiem jak dalej

b).3cos 30stopni * tg 225 stopni + sin 135 stopni
Rozwiąż:
cosα =
√3/2
2 mar 22:47
Basia: rozwiązuję
2 mar 22:54
Basia: to nie tak
sin(π/3) = √3/2
tg(8π/3) = tg(2π + 2π/3) = tg(2π/3) = tg(π-π/3) = - tg(π/3) = -√3
i teraz podstawiamy
5*√3/2*(-√3) = - 5*3/2 = -15/2
----------------------------------------------------------------------------
cos30 = √3/2
tg225 = tg(180+45) = tg45 = 1
sin135 = sin(90+45) = cos45 = √2/2
3*√3/2*1 + √2/2 = (3√3 +√2)/2
-------------------------------------------------------------------------------
cosα = √3/2 ⇔ α = π/3+2kπ lub α = 5π/3 + 2kπ
2 mar 23:02
Basia: to nie tak
sin(π/3) = √3/2
tg(8π/3) = tg(2π + 2π/3) = tg(2π/3) = tg(π-π/3) = - tg(π/3) = -√3
i teraz podstawiamy
5*√3/2*(-√3) = - 5*3/2 = -15/2
----------------------------------------------------------------------------
cos30 = √3/2
tg225 = tg(180+45) = tg45 = 1
sin135 = sin(90+45) = cos45 = √2/2
3*√3/2*1 + √2/2 = (3√3 +√2)/2
-------------------------------------------------------------------------------
cosα = √3/2 ⇔ α = π/3+2kπ lub α = 5π/3 + 2kπ
2 mar 23:02
Paffuk: Bardzo Ci dziekuje Basiu

*** ^^
3 mar 09:28
Paffuk: Basiu ja tylko tego nie rozumiem

tg(8π/3) = tg(2π + 2π/3) = tg(2π/3) = tg(π-π/3) = - tg(π/3) = -√3
Nie wiem dlaczego jest ...= tg(2π + 2π/3) =...
Bo ja rozwiązywałem tak :..= tg(4π + 2π/3) =...
Napisałem tak bo tg(8π/3) = tg(4π + 2π/3)= <------ Tak sie domyślam.

Jak rozwiązuje ten przykład dalej to zaczynam się gubić
3 mar 10:53