:)
M4ciek: Chemia − proszę o pomoc

1.Oblicz , ile gramów azotanu(V) sodu NaNO
3 można jeszcze rozpuścić w roztworze nasyconym
zawierającym 50 g wody jeśli ten roztwór o temperaturze 10
oC ogrzejemy do
40
oC(rozpuszczalność dla 10
oC − 85g, dla 40
oC − 110g).
| | g | |
2. Otrzymano 0,5dm3 90−procentowego roztworu kwasu siarkowego(VI) o gęstości 1,82 |
| .
|
| | cm3 | |
Oblicz masę tego roztworu.Podaj, ile gramów kwasu siarkowego(VI) znajduję się w tym roztworze.
Golden: Nie wiem czy jeszcze aktualne ale napisze co nalezy zrobic
1) wiemy ze mamy roztwór nasycony złozony z saletry sodowej(NaNO
3) w temp 10
0C roztwor
nasycony to taki roztwór w którym w danej temperaturze stężenie substancji rozpusczonej jest
równe jej rozpusczalnosci(czyli jakbysmy zaczeli dodawac NaNO
3 to by nam sie nie rozpusczała
mielibysmy wtedy roztwor przesycony) jak zaczynamy ogrzewac nasz roztwór do temperatury 40
stopni to mozemy dodatkowo rozpuscic naszej saletry w zadaniu mamy podane ze mamy roztwór w
którym mamy 50g H
2O obliczamy ile mamy NaNO
3 w naszym roztworze korzystajac z def
rozpusczalnosci
85g NaNO
3→100g H
2O
x gNaNO
3→50g H
2O
x=42,5g
Obliczam ile g saletry moge rozpuscic w 40 stopniach w 50g H
2O
110→100g H
2O
x g→ 50g H
2O
x=55g
teraz zeby policzyc ile dodatkowo mozemy rozpuscic naszej soli obliczam roznice
55g−42,5g =12,5g
| | m | |
zad 2 ze wzoru na gęstosc d= |
| wyznaczasz m czyli mase roztworu a pozniej ze wzoru na |
| | v | |
| | ms | |
stezenie procentowe C%= |
| *100% wyznaczasz ms |
| | mr | |