Do wykresu funkcji f(x)
bairiki: Do wykresu funkcji f(x)=ax+bx+3 należy pkt A=(1.3 , 2) , miejscem zerowym jest −2.
Wyznacz a i b
Zapisz wzór w postaci kanonicznej
Wyznacz zbiór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie.
9 cze 22:17
bairiki: proszę o pomoc w tym zadaniu, jakieś wskazówki bo ja już nie ogarniam a jutro zaliczam to...
9 cze 22:53
ZKS:
A co to oznacza że miejscem zerowym jest −2 i co nam da to że do wykresu należy punkt A
9 cze 22:58
kataszyna: ja nie wiem właśnie... kompletnie nie mam pomysłu na to zadanie.
ten punkt to A=1,32
9 cze 23:02
rumpek:
A(1.3,2)
B(−2,0)
A(x,y)
B(x,y)
Może teraz

?
9 cze 23:04
ZKS:
f(−2) = 0 Mianownik nie może być równy 0 więc licznik tylko przyrównujemy do 0
ax + b = 0 a dla x = −2 mamy miejsce zerowe więc jak będzie to wyglądało?
9 cze 23:05
bairiki: | | 3 | |
po poprawce będzie A(1, |
| b(−2.0) |
| | 2 | |
i teraz do tego wzoru mam to podstawić tak?
9 cze 23:07
bairiki: | | 3 | |
po poprawce będzie A(1, |
| b(−2.0) |
| | 2 | |
i teraz do tego wzoru mam to podstawić tak?
9 cze 23:09
rumpek:
B(−2,0)
Układ równań (weź to w klamerkę)
9 cze 23:12
bairiki: a=0 i b=6?
9 cze 23:18
bairiki: a nie, teraz mi wyszło a=2 i b=4..
9 cze 23:20