Dla jakich argumentów funkcja f(x)= ... przyjmuje wartości równe wartościom ...
martynka: Dla jakich argumentów funkcja f(x)= 2x+4x+3 przyjmuje wartości równe wartościom funkcji
g(x)=x−3x+3
9 cze 21:58
Eta:
D
f= D
g= R\ {−3}
f(x)= g(x)
| 2x+4 | | x−3 | |
| = |
| => 2x+4= x−3 => x= −7 |
| x+3 | | x+3 | |
9 cze 22:11
Godzio:
Kiedy wartości są równe ? Ano wtedy kiedy f(x) = g(x)
| 2x + 4 | | x − 3 | |
| = |
| / * (x + 3) D = R − {−3} |
| x + 3 | | x + 3 | |
2x + 4 = x − 3 ⇒ x = − 7
Odp: Funkcje przyjmują taką samą wartość dla argumentu x = − 7
9 cze 22:11
Eta:
9 cze 22:16
lolek :

Wyznacz :
a) zbiór wartości funkcji
b) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość równą −2
c) zbiór argumentów x dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne
d) zbiór argumentów x dla których f(x)≤−1
22 wrz 22:43