CZY DOBRZE ???
Matematyk: 2x3+4x−x2−2=0
2x(x2+2)−1(x2+2)=0
(x2+2)(2x−1)
(x+2)(x−2)(2x−1)
x1=−2
x2=2
x3=12
9 cze 21:42
oaxoaxoax: 2x
3 −x
+ 4x − 2= 0 Teraz rozłóż. Pamiętaj o segregacji

.
9 cze 21:43
oaxoaxoax: −x* oczywiście tam.
9 cze 21:45
oaxoaxoax: −x
2*
9 cze 21:45
Matematyk: wychodzi to samo tylko kolejnosc x= inna ta
9 cze 21:53
bart: dlaczego x
2+2 rozbiles na (x+2)(x−2) ?
9 cze 21:54
Matematyk: na pierwiastek z 2 trzeba tak ?
9 cze 21:59
krystek: Panie matematyku < sprawdź pan (x−2)(x+2)=x2−4 A ty miałeś x2+2.W drugiej linii masz
poprawnie i na tym koniec.X2+2 >0 dla każdego x
Jest tylko jedno m zerowe
9 cze 23:30
Eta:
9 cze 23:37