| log518+log50,5 | |
= | |
| log512−2log52 |
| 1 | ||
5log42+ | log48= | |
| 3 |
| b | ||
loga | = logab − logac | |
| c |
| x | |
= 5 ⇒ x = 10 | |
| 2 |
| 4 | 1 | |||
b) log5(0,04) = x ⇒ 5x = | ⇒ 5x = | ⇒ 5x = 25−1 ⇒ 5x = 5−2 ⇒ | ||
| 100 | 25 |
| 1 | ||
c) log50,02 = log5 | = log51 − log550 = | |
| 50 |
| 1 | ||
d) log√10 = x ⇒ 10x = √10 ⇒ 10x = 101/2 ⇒ x = | ||
| 2 |
| 1 | ||
e) log0,001 = x ⇒ 10x = | ⇒ 10x = 1000−1 ⇒ 10x = 10−3 ⇒ x = − 3 | |
| 1000 |
| log518 + log50,5 | log5(18 * 0,5) | |||
f) | = | = | ||
| log512 − 2log52 | log512 − log522 |
| log59 | log59 | log59 | |||||||||||||
= | = | = | = | ||||||||||||
| log512 − log54 |
| log53 |
| log532 | 2 * log53 | |||
= | = | = 2 | ||
| log53 | log53 |
| 1 | 1 | |||
g) 5log42 + | log48 = 5 * 2 + log481/3 = 10 + log42 = 10 + | = 10,5 | ||
| 3 | 2 |