pomocy
simon: oblicz . jak by mozna rozpisac kazde bo jestm zielony z tego . prosze
1. log2log3 81
2. log √2 log3 9
3. log √3 log 12 18
4. log 32 log25 125
5.log2log3 4√3
9 cze 20:40
krystek: Z def logab=c wtedy i tylko wtedy gdy ac=b Stąd log381=x →3x=81
I licz
9 cze 20:45
simon: no dobra a te z pierwiastkiem pomozesz
9 cze 20:49
simon: pomoze mi ktos
9 cze 21:06
krystek: Identycznie √2x=2
9 cze 21:11
simon: no dobra a dlaczego sie rowna 2 . jak bym wiedzial jak to zrobic to bym nie pisal . pomoze mi
ktos to rozwiazac
9 cze 21:16
simon: bardzo prosze o rozwiazania ,pomozecie
9 cze 21:41
Godzio:
log
2(log
381) [ 3 do której da 81 ⇒ oczywiście 3
4 ] = log
24 [ 2 do której da 4 ?
] =
= 2
log
√2log
39 [
3 do której da 9 ? ] = log
√22 = x ⇒
√2x = 2 ⇒
| | x | |
(21/2)x = 2 ⇒ 2x/2 = 2 ⇒ |
| = 1 ⇒ x = 2 trzeba pamiętać, że √a = a1/2 |
| | 2 | |
i (a
m)
n = a
m * n
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logp{3}log1/2 |
| [ |
| do której da |
| ? ⇒ oczywiście do 3 ] = |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
log
√33 = 2 [ tak samo jak w poprzednim przykładzie log
√aa = 2 bo
√a2 = a przy
założeniu że a > 0 ]
log
3/2 log
25125 −− to już trudniejszy przykład więc robimy go etapami:
def
| | 3 | |
log25125 = x ⇔ 25x = 125 ⇒ (52)x = 53 ⇒ 52x = 53 ⇒ 2x = 3 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
log3/2 |
| = 1 log aa = 1 zapamiętać  |
| | 2 | |
Spróbuj ostatni przykład sam, wskazówka:
4√3 = 3
1/4 [ ogólnie
n√a = a
1/n ]
9 cze 22:08