matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
k.:
Udowodnij że L=P ctgα + sinα/(1 + cosα) = 1/sinα
9 cze 20:40
Eta:
cosα
sinα
cosα(1+cosα)+sinα*sinα
L=
+
=
=
sinα
1+cosα
sinα*(1+cosα)
cosα+cos
2
α+sin
2
α
cosα+1
1
=
=
=
sinα(1+cosα)
sinα(1+cosα)
sinα
L=P dla sinα≠0 i cosα≠ −1
9 cze 21:51