Losowanie - Schemat Bernoulliego
marysia: cześć, nie bardzo wiem jak rozwiązać takie o to zadanie..będę wdzięczna
W pewnej partii piłek 4% piłek jest wadliwych. Pięć razy losujemy ze zwracaniem jedną
piłkę i badamy jej jakość. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
a) za każdym razem wylosujemy piłkę dobrą,
b) co najmniej raz wylosujemy piłkę wadliwą?
2 mar 22:36
Basia: rozwiązuję
2 mar 22:42
Basia:
mamy pięć prób Bernouli'ego
jedna próba to losowanie jednej piłki
sukces - piłka jest dobra
porażka - piłka jest wadliwa
p = 0,96 (prawd.sukcesu)
q = 0,04 (prawd.porażki)
A - za każdym razem wylosujemy piłkę dobrą ⇔ 5 sukcesów w 5 próbach
(5)
P(A) = P55 = * (0,96)5*(0,04)0 = 1*(0,96)5*1 = (0,96)5
(5)
B - co najmniej raz wylosujemy piłkę wadliwą
B' (zdarzenie przeciwne) - ani raz nie wylosujemy wadliwej ⇔ wylosujemy same dobre = A
P(B) = 1 - P(B') = 1 - P(A) = 1 - (0,96)5
jeśli to wymagane policz (0,96)5 na kalkulatorze
2 mar 22:47
marysia: dziękuje
2 mar 22:51