wazne uklad rownan
malinaa20: uklad rownan bdwdzieczna za rozwaizanie ale nie tylko podanie wyniku bo robie i dzies mam blad
3x2+y+2z=0
x+2y+3
2x+4z=0
9 cze 20:27
malinaa20:
10 cze 21:20
Godzio:
Popraw 2 równanie
10 cze 21:21
Eta:
w drugim ..... gdzie jest znak równości?
10 cze 21:21
malinaa20: x+2y+3=0
10 cze 21:26
Godzio:
| ⎧ | 3x2 + y + 2z = 0 | |
| ⎨ | x + 2y + 3 = 0 ⇒ y = −x + 32 |
|
| ⎩ | 2x + 4z = 0 ⇒ 2z = − x | |
| | x + 3 | |
3x2 − |
| − x = 0 / * 2 |
| | 2 | |
6x
2 − x − 3 − 2x = 0
6x
2 − 3x − 3 = 0
2x
2 − x − 1 = 0
| | 1 | |
I z tego mamy: x = 1 lub x = − |
| |
| | 2 | |
| ⎧ | x = 1 | |
| ⎨ | y = − 2 |
|
| ⎩ | z = − 12 | |
| ⎧ | x = −12 | |
| ⎨ | y = − 54 |
|
| ⎩ | z = 14 | |
10 cze 21:32
malinaa20: dzeiki wielkie
10 cze 21:51