pomocy miara lukowa
damian: zmien miare stopniowa na lukowa 130 stopni , 250 stopni , 780 stopni ?
pomocy
9 cze 19:57
krystek: π → 180
x → 130
−−−−−−−−−−−
Wielkości proporcjonalne i licz
9 cze 20:05
damian: yyy

co ? xD musze 1 semestr poprawic xD
9 cze 20:08
krystek: A procenty tym sposobem umiesz liczyć?
9 cze 20:10
damian: no nie bardzo
9 cze 20:10
9 cze 20:13
damian: zrobilem cos takiego
α= 130 stopni
2π= 360 stopni
α/2π = 130/360 /*2π
α= 13/36 /* 2π
α= 13π/18
dobrze ?
9 cze 20:16
krystek: No i można jak sie chce?
9 cze 20:23
damian: dobrze jest

alfa=250 stopni
alfa/2n= 250/360 * 2n
alfa= 25/36 * 2n
alfa= 25n / 18
alfa− 780
2n− 360
alfa/2n = 780/ 360 * 2n
alfa=13/6 * 2n
alfa= 13n / 3
9 cze 20:24
damian: te 2n to jest 2π
9 cze 20:26
krystek: Coś w ostatnim nie zgadzam sie .A pisz π nie n.i szukany kąt to x bo α to miara stopniowa ax to
łukowa Tak jest przyjete.
9 cze 20:29
damian: alfa− 780
2π− 360
x/2π = 780/ 360 * 2π
x=13/6 * 2n
x= 13π / 3
tak bedzie ? a mozesz mi podpowiedziec co jest zle ?
9 cze 20:33
damian: skrocone przez 60
9 cze 20:35
krystek: Ok jest dobrze ! Tylko popraw alfę na x jak będziesz przepisywał
9 cze 20:38
damian: ok dzieki
9 cze 20:39
krystek: I można pokonać LENIA?
9 cze 20:41
damian: mozna
9 cze 20:54
krystek: I gdybyś wcześnie go pokonał nie musiałbyś poprawiać
9 cze 20:58