asia
asia:

Mam wykres funkcji:
czerwony to : f(x)=−3x+2
zielony : g(x)=x+6 dlaczego x+6 daje prostej takie położenie ? (przykład pochodzi z książki)
| | y | | 1 | |
myślałam że : a= |
| co daje f(x}= |
| x+6 |
| | x | | 1 | |
9 cze 19:14
ZKS:
Funkcja ta jest rosnąca , ma miejsce zerowy równe x = −6 i przecina oś OY w punkcie (0,6)
9 cze 19:28
asia: ale jak to wyczytałeś jeżeli przed x nie ma nic to a=0 ?
9 cze 19:38
ZKS:
A czy 1 * x = x czy 0 * x = x hmm?
9 cze 19:45
asia: no 1 to dlaczego jest na −6;0 a nie 1;1
9 cze 19:46
ZKS:
A jak się liczy miejsce zerowe funkcji liniowej o wzorze y = ax + b ?
9 cze 19:49
krystek: Asiu ,aby wykonać wykres musisz znać punkty przez które funkcja przebiega ,nie wiem w której
klasie jesteś, robi sie tabelke warości (gimnazjum)
A szybko: obliczasz miejsce zerowe y=0 →x+6=0
punkt przecięcia z osią oY to wyraz wolny i już masz dwa punkty ( a przez 2 punkty przechodzi
jedna i tylko jedna prosta)
9 cze 20:03
asia: ok. Wpoleceniu do tego zadania mam "Dla jakich x wartości funkcji f(x) są większe od wartości
funkcji f(x), a dla jakich mniejsze i jest że f(x) > g(x) <=> x E (−& ; −1) i f(x) < g(x) <=>
x E (−1 ; +&)
przecież wartości czyli y są takie same dla obu prostych
proszę o wyjaśnienie
9 cze 21:18
asia: "Dla jakich x wartości funkcji f(x) są większe od wartości funkcji g(x), a dla jakich mniejsze"
9 cze 21:18
asia: odpowiedz ktoś bo nie wiem
9 cze 21:42