Zadania.
Lidek: Proszę o pomoc.
Zadanie1.
Pola powierzchni trzech szklanych ścian prostopadłościennego akwarium są równe
odpowiednio: 12 dm2 , 36 dm2, i 48 dm2. Ile litrów wody można wlać do tego akwarium?
Zadanie2.
Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast
złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 5 gr, wówczas otrzymamy kwotę
dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało
wypłacić?
2 mar 21:52
Basia:
Prostopadłościan ma ściany o wymiarach (a,b) (a,c) (b,c) czyli
ab = 12
ac = 36
bc = 48
c = 48/b
c = 36/a
36/a = 48/b
36b = 48a /:12
3b = 4a
b = 4a/3
a*(4a/3) = 12
4a2/3 = 12
4a2 = 36
a2 = 9
a=3
-------------------------
b = 4*3/3 = 4
b=4
-----------------
c = 36/a = 36/3 = 12
c=12
----------------------
V = abc = 3*4*12 = 144dm3 = 144 litry
---------------------------------------------------------------
2 mar 23:21
Basia: jesteś pewny treści drugiego zadania ? bo coś mi się nie zgadza
2 mar 23:25
Bogdan:
1. Zaproponuję rozwiązanie bez potrzeby obliczania długości boków a, b, c.
ab = 12
ac = 36
bc = 48
ab * ac * bc = 12 * 36 * 48
a2 * b2 * c2 = 12 * 3 * 12 * 4 * 12
(abc)2 = 124 → abc = 122 = 144
Objętość V = abc = 144
2 mar 23:41
Basia: Witaj Bogdanie; bardzo ładne rozwiązanie
2 mar 23:44
Bogdan:
Dobry wieczór Basiu, dziękuję, starałem się

Spróbuję podejść teraz to drugiego zadania dotyczącego wypłaty.
2 mar 23:55
Bogdan:
Rzeczywista wypłata: x zł + y gr = 100x + y [gr].
Wypłacona wypłata: y zł + x gr = 100y + x [gr].
Rozwiązujemy równanie przy założeniach: y € N i y € <0, 99> bo y to grosze, x € N
100y + x - 5 = 2(100x + y)
199x = 98y - 5
x = (98y - 5) / 199
Dla naturalnych liczb y € <0, 99> jest tylko jedna wartość y dająca naturalną liczbę x.
y = 63, x = 31
Należało wypłacić 31,63 zł, wypłacono 63,31 zł
3 mar 00:10
Lidek: no jestem jestem pewny.
a coś jest nie tak.?
dzięki wielkie za pomoc.
4 mar 17:54