Pomóżcie ! :(
Paweł: Pomóżcie

1) Dla jakich wartości parametru m równanie x
2 −2 (m−2) x +m
2 −2m −3=0 ma dwa różne
rzeczywiste pierwiastki dodatnie ?
2 Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f(x) =1 przez {
√mx2 + 4mx +m+3
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych ?
3 Rozwiąż graficznie równanie |2x
2−x| = x−2x
2
4 Zbadaj liczbę rozwiązań rownania (x2 − 4x + 3) = m w zależności od parametru m
9 cze 18:12
ZKS:
Umiesz podać założenia do zadań?
9 cze 18:16
rumpek:
Zadanie 1
Δ > 0
x
1 + x
2 > 0
x
1 * x
2 > 0
Zadanie 2
| 1 | |
| Tak to ma wyglądać? Jeżeli tak to: |
| √mx2 + 4mx + m + 3 | |
mx
2 + 4mx + m + 3 > 0
i założenia:
Δ < 0
m>0
m≠0
Zadanie 3
Chyba umiesz narysować dwa wykresy

Najpierw narysuj |2x
2 − x| <− parabola wpierw, potem odbita "z dołu na górę". Potem rysujesz
wykres x−2x
2 (−2x
2 + x ⇔ −x(2x − 1)) I odczytujesz gdzie się przecinają
Zadanie 4
Rysujesz wykres
x
2 − 4x + 3
i odczytujesz
| | ⎧ | 2 rozwiązania dla m∊... | |
| k(m) = | ⎨ | 1 rozwiązanie dla m∊.. |
|
| | ⎩ | 0 rozwiązań dla m∊.... | |
9 cze 18:25
Paweł: Dzięki wielkie
9 cze 18:27
ZKS:
W zadaniu 4 wcale nie trzeba rysować wykresu.
x2 − 4x + 3 − m = 0
Δ > 0 ⇒ 2 rozw. m > −1
Δ = 0 ⇒ 1 rozw. m = −1
Δ < 0 ⇒ 0 rozw. m < −1
9 cze 18:31
ZKS:
Zadanie 2
dla m = 0 jest spełniona przez każda liczbę rzeczywistą!
9 cze 18:33
rumpek:
Zadanie 4 też można tak zrobić, zależy jak kto woli

Zadanie 2 − napisałem m≠0 bo inaczej nie byłaby funkcją kwadratową.
A że jest spełniona to można sprawdzić:
mx
2 + 4mx + m + 3 > 0
0 * x
2 +4 * 0 * x + 0 + 3 > 0
0 + 0 + 0 + 3 > 0
3 > 0
Co jest oczywiście prawdziwe
9 cze 18:40
ZKS:
Niektóre lepiej jest rozwiązywać graficznie ale jak są proste rachunki do liczenia to bardziej
jestem przy tym aby liczyć normalnie bo te akurat naprawdę było łatwe.

Zadanie 2 musisz od razu sprawdzić co się dzieje gdy funkcja nie jest kwadratowa więc musisz to
zapisać na samym początku
9 cze 18:44