Uzasadnij, że kwadrat dowolnej liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3 daje res
drabik: Uzasadnij, że kwadrat dowolnej liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub
resztę 1.
9 cze 17:56
ZKS:
A jakie reszty może dawać liczby przy dzieleniu przez 3?
9 cze 18:06
drabik: 0,1,2
9 cze 18:16
ZKS:
Dokładnie więc może mieć reszty 0 ⇒ n = 3k , 1 ⇒ n = 3k + 1 , 2 ⇒ n = 3k + 2
9 cze 18:19
ZKS:
A masz uzasadnić że kwadrat dowolnej liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub
1.
Spróbuj to zrobić.
9 cze 18:23
ZKS:
n2 = 9k2 ⇒ dzieli się przez 3 bez reszty
n2 = 9k2 + 6k + 1
P = 3(3k2 + 2k) + 1 ⇒ dzieli się przez 3 z resztą 1
n2 = 9k2 + 12k + 4
P = 9k2 + 12k + 3 + 1 = 9k2 + 3(4k + 1) + 1 ⇒ dzieli się przez 3 z resztą 1
c.n.u
9 cze 18:56