Rownania wielomianowe
Oliver: Rozwiaz rownanie metoda :
a)zamiany na iloczyn 2x3+3x2−10x−15=0
b)dowolną x3+2x2−5x−6=0
9 cze 17:46
ZKS:
a) Pogrupuj wyrazy
b) x3 + x2 + x2 + x − 6x − 6 = 0 Teraz też pogrupuj wyrazy
9 cze 17:58
Oliver: ZKS −− TWOJE ROZWIAZANIE NIC MI NIEMOWI ....
9 cze 18:37
ZKS:
Umiesz grupować wyrazy czy nie?
9 cze 18:40
Oliver: ale to sie tak nierobi jak ty myslisz... to są wielomiany
9 cze 18:46
ZKS:
A jak się rozwiązuje równanie wielomianowe?
9 cze 18:50
Oliver: to jak bys mogl rozwiaz cale te zadanie ...
9 cze 18:52
ZKS:
Rozwiąże to a Ty spróbuj poprzednie x3 + 2x2 − 5x − 6 = 0
x3 + x2 + x2 + x − 6x − 6 = 0
x2(x + 1) + x(x + 1) − 6(x + 1) = 0
(x + 1)(x2 + x − 6) = 0
(x + 1)(x − 2)(x + 3) = 0
x∊{−3,−1,2}
9 cze 18:58