zad
Eśka:0: Pole powierzchni bocznej walca jest równe 60(pi) cm2 , a pole powierzchni całkowitej
78(pi) cm2 . Oblicz objętośc walca. pi=3,14
2 mar 21:51
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:33
Zbyszek : Twoje pi jest w szeregu ikonek nad miejscem do pisania...π
2 mar 23:36
sylwcia: Pb = 2 * (pi)* r*h = 60 pi
PC = 2*pi*r2 + 2pi*r*h = 78 pi
78 pi = 2 pi * r2+ 60 pi
18 pi = 2 pi * r2
9= r2
r=3
Pb= 2* pi * 3 *h = 60 pi
h= 10
V = pi * r2 * h = 90 pi
2 mar 23:37
Basia:
Pb = 2πRH
Pc = 2πR2 + 2πRH
2πRH = 60π /:2π
RH = 30
H= 30/R
------------------
2πR2 + 2πR*(30/R) = 78π /:2π
R2 + 30 = 39
R2 - 9 = 0
(R-3)(R+3)=0
R-3 = 0 lub R+3=0
R=3 lub R=-3 (niemożliwe bo R,H>0)\
czyli
R=3
----------------
H = 30/3
H=10
---------------
V = πR2*H = π*9*10 = 90π
2 mar 23:38