graniastosłupy
smiezek: Zad.1
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego siedmiokątnego ma długość 5cm, a krawędź boczna
długość 6cm. Jakie jest pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa?
Zad.2
Krawędź boczna granistosłupa prawidłowego siedmiokątnego jest dwa razy dłuższa niż krawędź jego
podstawy, a suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa wynosi 84cm. Jaką długość ma
krawędź boczna tego graniastosłupa?
9 cze 17:19
TPB: zad. 1
Ściany boczne są prostokątami. Ich wymiary to 5cm*6cm. To pole jednej ściany. A ścian jest 7,
więc pole boczne to 210cm2
zad. 2
a − krawędź podstawy
H − krawędź boczna
mamy 7 krawędzi bocznych i 14 krawędzi podstawy
A więc
14a+ 7H = 84 /:7
2a + H = 12
Ponadto H = 2a
Stąd 4a = 12
A więc a = 3
Czyli H = 2*3 = 6
9 cze 18:38