dx
kasia: wyznacz x wiedzac ze liczby z,x+1 2x+2 w podanej kolejnosci sa pierwszymu drugimi i trzecimi
wyrazami ciagu gemoetrycznego
9 cze 17:14
ZKS:
Skorzystaj z zależności w ciągu geometrycznym że środkowy wyraz podniesiony do kwadratu równa
się iloczynowi dwóch skrajnych wyrazów.
9 cze 17:18
patryk: nie mam pojecia jak to robic. pomozesz mi ?nie było mnie na tych lekcjach a mam sprawdzian i
musze to zaliczyc.
9 cze 17:24
ZKS:
a1 = x , a2 = x + 1 , a3 = 2x + 2
a22 = a1 * a3
Wykorzystaj tą zależność spróbuj rozwiązać jak coś można Ci coś podpowiedzieć.
9 cze 17:34
patryk: tak to będzie
x*2x+2
a22= 3x+2
x=23
?
9 cze 17:42
ZKS:
(x + 1)2 = x(2x + 2) Tak powinno wyglądać teraz dokończ.
9 cze 17:55
patryk: x2 + 2x +1= 2x2 +2x
i co dalej ?
9 cze 18:00
ZKS:
Po przenoś wszystko na jedną stronę równania i rozwiąż równanie kwadratowe.
9 cze 18:04
patryk: x2+2x+1=2x2+2x | −2x
x2+1=2x2| − x2
1=x2 |√1
x=1
dobrze?
9 cze 18:07
ZKS:
Prawie dobrze brakuje drugiego rozwiązania
2x2 + 2x − x2 − 2x − 1 = 0
x2 − 1 = 0
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
9 cze 18:10
patryk: ale te moje tez moze byc ? to jak to powino byc bo sie zamoitałem .
9 cze 18:20
ZKS:
Niestety nie jest dobre ponieważ brakuje Ci drugiego rozwiązania.
x2 − 1 = 0
Skorzystaj z wzoru a2 − b2 = (a + b)(a − b)
x2 − 12 = 0 Dokończ.
9 cze 18:25
patryk: (x+1)(x−1)=0
i co dalej ? jak to ma w całosci wyglądac?
9 cze 18:27
ZKS:
Każdy nawias z osobna przyrównaj do 0
x + 1 = 0 lub x − 1 = 0
Podaj odpowiedź.
9 cze 18:34
patryk: x=1
9 cze 18:35
patryk: lub x=−1
9 cze 18:36
ZKS:
To są właśnie 2 Twoje odpowiedzi x∊{−1,1}
9 cze 18:37
patryk: i to koniec zadania tak ? czyli całe zadanie wyglada tak
(x + 1)2 = x(2x + 2)
x2 + 2x +1= 2x2 +2x
2x2 + 2x − x2 − 2x − 1 = 0
x2 − (1)2 = 0
(x+1)(x−1)=0
x=−1 u x−1
9 cze 18:40
ZKS:
A przepisujesz do zeszytu że tak pytasz?
9 cze 18:45
patryk: tak

robie na kartce zeby oddac jutro dla Pani . czyli bd to tak całe wyglądało tak ?
9 cze 18:46
ZKS:
Tak tak to jest całe zadanie.
9 cze 18:46