potrzebuje by mniec 2 na koniec
nat1993: | | 2 | |
1. który z Ciągów o nas. wyarzaie ogólnym an=4n−1, bn= |
| est ciągiem arytmetycznym a |
| | 52−1 | |
który gemetrycznym odpowiedz uzasadnijh.
| | 4n−90 | |
2. dany jest ciąg an= |
| a )obl. dwudziesty wyraz tego ciągu b) którym wyrazem tego |
| | 3 | |
ciagu jest liczba 50 ?
3,oblicz sumę 40 początkowych wyrazów ciągu artmetycznego a7=−2 a13=2
4,oblicz ile wyrazów ciągu an=1− 1u {1}{4}n jest mniejszycg od −5 ?
5.wyznacz liczbęwyrazów ciągu aryt, w którym a1=−7 an=93 r=5
6.sklep prowadzi sprzedaz ratalną. przy zakupie towaru na sumę4200 pierwsza rata wynosi 420 zł
a kazda nast. jest o 20 zł nizsza od poprzedniej . obl. ile rat zlozona jest spłata oraz
oblivcz wyskosc ost. raty
7.wyznacz x wiedzac ze liczby z,x+1 2x+2 w podanej kolejnosci sa pierwszymu drugimi i trzecimi
wyrazami ciagu gemoetrycznego