potrzeby na 2
nat1993: 1. który z Ciągów o nas. wyarzaie ogólnym an=4n−1, bn=2/5n+1 jest ciągiem arytmetycznym a który
gemetrycznym odpowiedz uzasadnijh.
2. dany jest ciąg an= 4n−90/ 3 a )obl. dwudziesty wyraz tego ciągu b) którym wyrazem tego ciagu
jest liczba 50 ?
3,oblicz sumę 40 początkowych wyrazów ciągu artmetycznego a7=−2 a13=2
4,oblicz ile wyrazów ciągu an= 1− 1/4n jest mniejszycg od −5 ?
5.wyznacz liczbęwyrazów ciągu aryt, w którym a1=−7 an=93 r=5
6.sklep prowadzi sprzedaz ratalną. przy zakupie towaru na sumę4200 pierwsza rata wynosi 420 zł
a kazda nast. jest o 20 zł nizsza od poprzedniej . obl. ile rat zlozona jest spłata oraz
oblivcz wyskosc ost. raty
7.wyznacz x wiedzac ze liczby z,x+1 2x+2 w podanej kolejnosci sa pierwszymu drugimi i trzecimi
wyrazami ciagu gemoetrycznego
9 cze 16:44