liczby
afri: Do 2,5 kg wody wlano 3,5kg kwasu siarkowego o stężeniu 60%. Jakie jest stężenie
procentowe otrzymanego kwasu?
2 mar 21:48
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:40
Basia:
jeżeli 3,5 kg kwasu siaskowego ma stężenie 60% to tak naprawdę jest tam tego kwasu
60%*3,5 = 0,6*3,5 = (6/10)*(7/2) = (3/5)*(7/2) = 21/10 = 2,1
czyli ostatecznie powstał roztswór o masie:
2,5+3,5 = 6
w którym jest 2,1 kwasu
6 - 100%
2,1 - p%
p = (2,1*100)/6 = 210/6 = 70/2 = 35%
-----------------------------------------------------
2 mar 23:43
Zbyszek : Woda - 0%
6*p%=60*3,5
p%=210/6=35%
2 mar 23:47
Zbyszek : =)
2 mar 23:47
Bogdan:
Zadanka o roztworach łatwo się rozwiązuje w następujący sposób:
Czysta woda ma stężenie 0%
x% - szukane stężenie roztworu
2,5 + 3,5 = 6
0 * 2,5 + 60 * 3,5 = x * 6
6 * 35 = 6 * x
x = 35
Odp. 35%
3 mar 00:18