matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie, wiedząc, że x jest kątem ostrym:
krystian:
a) tg 65°=ctg x b) 1/2−sinx=0 c) 2cosx=1
9 cze 16:42
ZKS:
a)
π
tg65
o
= tg(
− x) ⇒ x = 25
o
2
b)
1
sinx =
⇒ x = 30
o
2
c)
1
cosx =
⇒ x = 60
o
2
9 cze 16:47