Wyraż wysokość h wewnętrznego cylindra jako funkcję jego promienia r.
FrankCadillac: Pomóżcie proszę, nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie, jakaś masakra!
Cylindryczny kontener do składowania odpadów raioaktywnych musi być wykonany z ołowiu o
grubości ścianek 15 centymetrów. Zewnętrzne objętośc cylindra wynosi 600 \pi litrów.
a) Wyraż wysokość h wewnętrznego cylindra jako funkcję jego promienia r.
b) Wykaż że wewnętrzna objętość cylindra jest dana wzorem
V(r)=\pi r2 [\frac{600}{(r+\frac{3}{2})2}−3]
c) Jakie wartości r w powyższym wzorze muszą być wykluczone?
Proszę was, pomóżcie, to pilne.
9 cze 16:30
FrankCadillac: V(r)=πr2[600/(r+3/2)2]−3
Sorry, to ten wzór do podpunktu c
9 cze 16:33